Striking orangery in the suburbs


This striking orangery extension sits comfortably at the rear of this detached home in the London suburbs, its sense of presence reinforced by its contrasting colour palette.

Outside, the black finish accentuates the clean lines of the building’s structure as well as the finer details such as the curved glazing bars in the clerestory window.  Inside, however, the joinery is more subtle and allows the character of the interior to shine through.

The new space has it’s own light, bright identity and also brings a sense of light and space to the pre-existing kitchen and drawing room. It improves the flow of the home, linking all of the rooms together yet still clearly defining their uses; a cosy snug, a family kitchen, a sunny sitting area and a place for more formal dining.

One of the benefits of new glass technologies is that rooms can be furnished like any other room in the house because the glass will reduce the levels of UV and thus the fading of fabrics and furnishings.

The detail


Exterior colour – Westbury Black
Interior Colour – Portland Stone