fbpx
Orangeries

Suburban Family Home Rejuvenated By The Addition Of A Modern Orangery

A family home in need of rejuvenation. This property situated in suburban Essex has been instantly transformed with the addition of a wide open-plan orangery. The previous footprint housing an old fashioned and ill-proportioned conservatory that was unusable for several days of the year, being too hot in the summer and too cold in the winter. The homeowners sought the advice of our team at Westbury, to design and craft something that would remain timeless in style, beautifully balanced and functional as a true room to enjoy throughout the year.

The original space was a long, narrow room, with a tv and sofa on one end, and a dining table on the other. Both zones felt completely disjointed and at loggerheads with one another. Attached to the space, through glazed double doors, was a small kitchen area, illuminated in borrowed light from the conservatory and an uninspiring roof light in a connecting space.

But our designers knew exactly what to do with this home that had so much untapped potential. Starting by moving the kitchen into the generously sized orangery space, with informal seating around a breakfast bar. Creating a bright, welcoming, and social environment to prepare family meals and relax together in close proximity. In the warmer months the French doors, positioned within this kitchen zone, open out to a comfortable outdoor living space where the family can enjoy a chilled glass of wine and a BBQ on a cool summers evening.

As the night draws to an end, the cosy halo of sofas encourages the night to live on by providing a haven to relax and settle. Connecting the two spaces and settled beneath an impressive roof lantern, featuring solar reflective glazing and automatic thermostatic air ventilation, is an open area of floor space; Providing an irresistible and uninterrupted corridor that establishes a connection between the zones within the spectacular orangery. Accompanied by an additional entrance to the back garden, flanked by two snuggle sofa seats. The perfect spot for enjoying a good book on a Sunday morning.

It is here that the homeowners can gaze upon the exposed brickwork from the original space, having been afforded the space it needed to breathe and become a thing of beauty. Linking the new structure to the original building seamlessly.

The timber framework is externally finished in the shade Morris Grey which compliments the yellow brickwork of the original building and perfectly matched dwarf wall. Creating a harmonious and sophisticated sandy colour palette. Conjuring up feelings of warm desert safaris and relaxing natural beaches. Internally the lighter shade Wash White is used for a clean, minimal finish that remains warm and timeless.

All timber joinery is sprayed with 3 coats of water-based microporous Teknos paint for a flawless finish and increased longevity. Their high-quality paint system helps to protect the joinery from UV exposure, weather conditions and fungal damage over time. Requiring minimal maintenance when compared to alternative timber structures and keeping a smooth, crack-free finish for up to 12 years before the need for touch-ups.

External Joinery Colour: Morris Grey

Internal Joinery Colour: Wash White

Share this project
Share this project

Westbury Garden Rooms Case Study Family Home Rejuvenated