Long shot of beautiful orangery in the evening
Orangeries

Grand Orangery

This grand and very striking timber orangery has been built at the rear of a beautiful mansion house, in a style in keeping with the house. The new orangery was designed to make a bigger statement and to be balanced with additions on the right-hand side, creating interest via the introduction of symmetrical bay projections on two sides providing additional useable floor space and linking the garden with the house. This building was a Crown Building and so Heritage approval was a prerequisite. Raising the ceiling area adjacent to the existing glazed doors to the kitchen vastly improved the natural light, while the new voluminous glazed roof with a two-tier lantern was designed to fit with the existing proportions of the palatial sized house, while still maintaining the domestic scale internally.

Opening into the Smallbones kitchen, the orangery provides a delightful space to relax and enjoy views of the garden. Elaborate in design, the orangery also has a contemporary feel that blends with the house perfectly. Featuring a turret topped roof lantern and perimeter ceiling margins it accommodates dramatic downlighters and is finished with a stone floor. The projecting bay with the leaded light feature at clerestory level adds fine detail and value to the existing architecture. This building is a delight to look at and sit in, day or night.

Share this project
Long shot of mansion house and orangery extension
Large black dog basking in the sunlight inside orangery
Close up of roof lantern, looking up to the sky
French doors opening out to garden
  • The design service was smooth, fast and very well executed. The drawings were good and there were a lot of changes made to accommodate us.

    Mr Sandball
Large open living space inside newly built orangery, finished with stone floor
Close up of stunning and unique window design
Light and bright kitchen area inside new orangery
Striking orangery built at the rear of a beautiful mansion house
Share this project

Westbury Garden Rooms Case Study Grand Orangery