fbpx
Luxury home with orangery overlooking swimming pool
Orangeries

Elegant Poolside Orangery for
Listed Country Home

Originally this elegant listed country home featured a dated, single -storey flat roof extension and lean-to conservatory. These uninspiring structures were rather tired looking and did nothing to complement such a beautiful period property.

The clients were keen to replace the underused extensions with a new, sumptuous orangery that would create a spacious open-plan dining room and relaxed seating area. They wanted to feel more connected to their outdoor space, and loved the idea of simply opening up the doors and strolling out into their exquisitely tended garden.

Working closely with the clients to understand what they wanted to achieve with their new extension, our team created a bespoke design that would perfectly harmonise with the rest of the property, with sliding sash windows that would match the original ones already in the main building. Dedicated to providing a complete service, we applied for planning permission and listed building consent on behalf of our clients, making the process as stress-free as possible for them.

Built to last, the new timber orangery has completely transformed their home. Exceptionally balanced in proportion to the rest of the building, it has a classic parapet fascia design with two square-shaped roof lanterns. The clients can now relax in a beautiful room while enjoying the views of their garden and aqua-clear pool. Taking the garden’s layout into account, two sets of French doors align with both the paved pool surround and the green lawn area, maintaining a seamless flow.

Inside, the orangery opens out from the family kitchen, featuring a stylish and inviting open-plan room finished to the highest quality. The floor level was matched to the external paving with a flush perimeter drain to the new building, helping the inside and outside spaces to blend together. Instead of brick walls insulated, detailed panelling below the windows match the door panels and also help to maximise on internal floor space. Both the internal and external joinery are painted in Pale Light, a fresh and timeless colour.

A feat of architectural design, the perfectly symmetrical roof lanterns separate and define the distinct areas of the open-plan room while letting plenty of sunshine stream in. Having two square roof lanterns instead of one longer rectangular lantern turns the building’s roofline into a unique, show-stopping feature and helps to split the open plan room into two separate zones, a formal dining space and a more relaxed lounge area. To aid with ventilation the finials include built-in extractor fans, which help to maintain a comfortable temperature inside the orangery during the summer months by drawing the warm air out and creating air flow.

Share this project
Large Orangery with Double Roof Lantern
flowers inside orangery
Share this project

Westbury Garden Rooms Case Study Kitchen Extension