Black and oak reading room orangery extension
Orangeries

Black & Oak Reading Room

This was commissioned as a project to replace the existing conservatory with a smaller orangery to complement the existing style of the house, enabling views to the side and rear of the south-west facing property to be fully enjoyed. The client specified the use of folding, stacking doors with French doors opening out to the rear of the house, incorporating two lantern roofs to maximise light and ventilation.

A striking black and oak orangery now enhances the exterior design of this village home, commanding attention in its rural landscape.

Inside, a large sliding door separates the new space from a busy family home, offering peace and sanctuary. Westbury designed the room to allow for a recessed bookcase along one wall and window seats along the others – perfect for enjoying restful days of reading and daydreaming.

Share this project
Long shot of orangery extension and grounds on a frosty day
Westbury door handle
Window seating inside orangery
Close up of frosty leaf
Beautifully designed orangery finished in Westbury Black
Large roof lantern proving natural light into the orangery
Striking orangery commanding attention in its rural landscape.
Share this project

Westbury Garden Rooms Case Study Orangery Reading Room