11 Nov

Client testimonial: Stunning orangery with beautiful countryside views

From time to time, we ask our customers to write for our blog. Here’s Mrs K. on how an orangery has completely transformed the layout of her home.

When we first bought our period property, it required considerable renovation to make it our own. At the back of the house was a kitchen & breakfast room, as well as a reception room. However, as we have a south-facing garden, we felt that a glazed extension would allow us to make the most of the views and open countryside surrounding our property.

Quality craftsmanship

We researched several suppliers during the planning stage of the project, however, when I spoke with the designers at Westbury Garden Rooms, they immediately understood our requirements and brought our ideas to life. We then paid a visit to the factory and showroom and saw the quality of the products being made, and the craftsmanship that goes into the manufacturing process at Westbury. 

Our orangery is split into three ‘zones’, each boasting its own apexed roof lantern and suspended chandelier; a dining area with a large table for ten guests is perfect for relaxed entertaining; a seated reception space in the middle of the orangery is great for a casual coffee; and the cosy ‘snug’ has an inviting corner sofa and a projector screen which expands down from the ceiling. The latter is a wonderful place to relax in the evenings where we can kick back and watch films in our very own private movie theatre. There’s also an integrated Sonos music system, which makes for a very realistic cinematic experience, and the stars from the roof lantern above are beautifully atmospheric.

Warmth and light

As the orangery is on the rear elevation of the property and south-facing, it invites a lot of warmth into the rest of the house. The three ventilated roof lanterns span the entire ceiling, allowing natural light to pour into the space below from every angle, as well as providing distinction between each of the ‘zones’ below. 

I think our three cats believe we’ve built the orangery for them! They love it there, especially thanks to the underfloor heating. You’ll often see them stretched out across the floor before scampering off into the main house when they’re suitably toasty. 

Year-round space

It was important to me that the orangery formed a connection between our indoor and outdoor spaces, and we’ve certainly achieved this. No matter what the season or the weather, our orangery is used all year round, and perfectly frames the ever-changing rural landscapes that surround the property. 

One of our favourite times of year is the summer, when we throw the doors open and let the grandchildren venture freely between the house and garden, whilst still being able to keep a watchful eye on them from inside. 

At Christmas, the orangery looks particularly beautiful; the fairy lights from the tree reflect off the glazing and create a magical ambience. We’ve thrown a Christmas party with 90 guests and there was ample room for everyone.

Contrasting colours

The paintwork used to finish the orangery joinery is a slightly darker shade than the tone used on the window frames of the existing property, as I wanted to create a visual contrast between the new and original architecture.

However, internally we wanted to maintain more of a uniformity and were so impressed when Westbury said they could craft bespoke doors to match our existing joinery.

Overall we’re delighted with our multi-functional space, and having enjoyed it for the best part of a year, we can see how it comes into its own in every season.